Моделювання взаємодії жорсткого колеса з грунтом з метою виявлення зон ущільнень

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-6840.2023.1.08

Ключові слова:

в’язко-пружний шар, модель Кельвіна, напруження, деформація, плужна підошва

Анотація

Виявлення та видалення плужної підошви є важливою задачею. Сучасні безконтактні пристрої для виявлення плужної підошви не використовуються багатьма агровиробниками через їх високу вартість, а розробка нового більш дешевого сканера дасть можливість невеликим господарствам досліджувати ущільнення ґрунту та вживати необхідних заходів для його розпушування. Особливістю пристрою, який ми розробляємо, є те, що його робочий орган (колесо, диск або сфера) проникає в ґрунт на невелику глибину. Метою даного дослідження є в рамках використаної моделі взаємодії жорсткого колеса і верхнього в’язкопружного та нижнього ущільненого шарів ґрунту отримати залежності, які дозволять визначати параметри такої взаємодії зокрема глибину розташування зони ущільнення. У цій роботі вирішується задача кочення абсолютно жорсткого колеса по в’язкопружному шару неущільненого ґрунту, зчепленому з недеформаційною напівплощиною, що імітує підошву плуга. При формулюванні задачі не враховується податливість циліндра і напівплощини, а для опису властивостей шару ґрунту використовується модель Кельвіна, яка має обмежену в’язкопружну повзучість.

Посилання

Гаврилов С. Проблема плужної підошви у грунті та шляхи її вирішення [Електронний ресурс] / С. Гаврилов // Пропозиція. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: https://propozitsiya.com/ua/problema-pluzhnoyi-pidoshvi-u-grunti-ta-shlyahi-yiyi-virishennya

Комісар Є О., Зубко В. М. Твердість ґрунту - огляд сучасних методів та пристроїв. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, №4 (42), 2020, С. 26-31.

Антипчук Б. О. Сучасні вимірювачі щільності ґрунту: їх огляд та дослідження застосування ультразвуку для оперативного визначення переущільненої ділянки поля, яке обробляється. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, №4 (46), 2022, С. 3-10.

Переущільнення ґрунту. Причини, наслідки та рішення. [Електронний ресурс] // АМАКО Україна. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: https://amacoint.com/ua/pereuplotnenie-pochvy-prichiny-posledstviya-i-resheniya/.

Бромот І. Ущільнення ґрунту. Все, що треба знати [Електронний ресурс] / І. Бромот // Traktorist.ua. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: https://traktorist.ua/articles/873-uschilnennya-gruntu-vse-scho-treba-znati.

Ковбаса В. П. Механіко-технологічне обґрунтування оптимальної взаємодії робочих органів з ґрунтом: автореф. дис. д-ра техн. наук. Київ, 2006. 35 с..

Костюченко М. М. Механіка грунтів : навчальний посібник [Електронний ресурс] / М. М. Костюченко // Інтернет-ресурс Київського університету. – geol.univ@kiev.ua. – 2013. – Режим доступу до ресурсу: http://www.geol.univ.kiev.ua/lib/mehanika_gruntiv.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-16

Номер

Розділ

Тракторобудування